voda-voda

Da li je bolje ugraditi sistem vazduh voda ili voda voda?

Podzemna voda kao toplotni izvor za toplotnu pumpu predstavlja idealno rešenje zbog svojih termodinamičkih osobina. 

Specifična toplota podzemne vode je u odnosu na vazduh četiri puta veća, a takođe je i koeficijent prelaza toplote mnogo veći nego kod vazduha.

Temperatura podzemnih voda je tokom cele godine konstantna i predstavlja nepresušni izvor toplotne energije koja se može iskoristiti kako zimi za grejanje tako i leti za hlađenje. Temperature podzemnih voda u Srbiji kreću se između 14 i 17°C što je i više nego dovoljno da bi sistem funkcionisao izuzetno ekonomično.

Izrada sistema vazduh voda je upotrebljiva, ali se na ovim prostorima pokazalo da zbog velike vlažnosti vazduha u toku zimskih meseci može doći do problema u radu. U periodima godine kada su temperature niže od 0C i kada je visoka vlažnost vazduha 70 – 80%, dolazi do formiranja leda na spoljašnjem izmenjivaču toplote. Ovaj led jako brzo blokira rad sistema i onemogućava njegov dalji rad. Čak i u slučaju otapanja leda, kapljice vode ostaju na izmenjivaču tako da vrlo brzo dolazi do ponovnog leđenja. Takođe kako spoljna temperatura opada tako opada i efikasnost i ekonomičnost sistema.  Ovaj sistem je primenjiv u situacijama kada ste spremni da imate još jedan alternativni sistem i da vodite računa i prebacujete sa jednog na drugi sistem grejanja. Kod sistema voda voda, temperatura vode je konstantna i ne dolazi do ovakvih problema.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *